De kolenwasserij van Beringen

De Kolenwasserij van Beringen is het grootste industriële erfgoedgoedgebouw van Vlaanderen en staat, ondanks een bescherming als monument, reeds 30 jaar te verkommeren. Het Vervolg, partner van transit_LAB, verzette zich, samen met de Limburgse mijnwerkers- en erfgoedverenigingen tegen de afbraak. In de zomer van 2021 nam transit_LAB twee opmerkelijke initiatieven om een duurzame toekomst van dit monument te bewerkstellingen. 1/ de coproductie van de fototentoonstelling en boek TRIAGE die de problematiek (eindelijk) in zijn juiste internationale context plaatst en 2/ een studie i.o.v. de eigenaar van het gebouw naar een visie en duurzame herontwikkeling.

De fototentoonstelling is intussen aan een uiterst succesvolle internationale tour bezig. De catalogus kunt u bestellen bij vzw Het Vervolg. Ga naar de shop.

De studie TRIAGE² kunt u hier downloaden.

We stellen vast dat be-MINE / LRM, de eigenaar-ontwikkelaar van het gebouw de acties van de bevolking en de studie van transit_LAB in die mate ernstig neemt dat er totaal nieuwe plannen ontwikkeld worden. Het ziet er naar uit dat de kolenwasserij, inclusief de essentie van het productieproces, bewaard worden en geïntegreerd in een parcours dat toegankelijk wordt voor het publiek en in een ambitieus project dat industrie en natuur zal samen brengen.